Ružomberský hlas
  • Sobota 21. december 2024
  • 0:0:0
  • Online:

(čítanie+) Je streda 27. marca, krátko pred treťou popoludní. Otvárame dvere na prevádzke California Pub na Klačne v Ružomberku. V podniku, ktorý bude o niekoľko hodín v premiére na TV Markíza súčasťou odvysielanej relácie Na nože. Na úvod poznámka. V tomto príspevku prezentujeme subjektívne názory členov redakcie Ružomberského hlasu. Šéfredaktor vyštudoval žurnalistiku, redaktor Ján Sokolský absolvoval štúdium v odbore manažment cestovného ruchu. Obaja sú rodení Ružomberčania.

Začnime pozitívami reštaurácie. Prekvapila nás čistota v celom zariadení s príjemnou vôňou. Upravené, utreté stoly s vkusnými doplnkami, čisto aj na toaletách, hudba z rádia hrala trošku hlasnejšie, ako bolo príjemné. V podniku, ktorý pojme desiatky ľudí, bol okrem nášho obsadený jediný stôl. Išlo evidentne o rodinu či známych majiteľa.

Prakticky ihneď, ako sme sa usadili, bol pri nás čašník. Čudovali sme sa, prečo si našu objednávku nezapisuje (neskôr uvidíte, že to bola chyba). Jedálny a nápojový lístok je na jednom liste väčšieho formátu obojstranne. Objednali sme si hovädzí vývar. „Nemáme, môžeme vám dať kurací?“ - povedal čašník. Súhlasili sme, pričom sme dúfali, že cena 4 eurá (dosť vysoká) bude znížená, keďže hovädzie mäso je podstatne drahšie ako kuracie. Nebola.

S objednaním špagiet s kuracím mäsom a krémovej hubovej polievky so zemiakmi nebol problém. Ten však opätovne nastal, keď sme si chceli objednať lososa (najdrahšie jedlo v reštaurácii za 12,90 eur). „Nemáme, bohužiaľ,“ znela odpoveď. Rovnako sme nepochodili pri špagetách s domácimi mäsovými guľkami v paradajkovej omáčke. California pub má v sekcii „hlavné jedlá“ len štyri položky. Dve z nich nemali. Tak sme si dali bravčovú panenku v krémovej omáčke so zemiakmi.

Keď už bola objednávka hotová, asi o 5 minút prišiel čašník s otázkou, aké druhé jedlo sme si objednali. Nebol si istý, tak sme mu zopakovali náš výber (dôsledok toho, že si objednávku nezapisoval). Po objednávke sme 15 minút čakali na kofolu, potom to však už išlo pomerne rýchlo. O 25 minút sme na stôl dostali polievky.

Kurací vývar bol vynikajúci. Po všetkých stránkach výborný, čerstvý, bez umelých dochucovadiel, s príjemnou vôňou, farbou aj chuťou. Boli tam rezance, zelenina aj mäso. Najpríjemnejšie kulinárske prekvapenie našej návštevy. Hubová polievka. Veľmi ťažká, samá smotana, dochutená ideálne, no mimoriadne sýta, až príliš. Dostatok húb (šampióny aj hríby), zemiaky, a už len smotana. Hutná, a aj na naše pomery dosť drahá – 5 eur. Vo väčšine ružomberských prevádzok je cena akejkoľvek polievky (okrem špeciálnych) približne polovičná.

Špagety s kuracím mäsom sme dostali spolu s bravčovou panenkou prakticky okamžite po dojedení polievky. Oceňujeme rýchlosť kuchyne aj servisu, rovnako ako kovové príbory a hygienicky bezpečné servírovanie. Špagety boli v krémovej omáčke s bazalkou, kuracím mäsom a parmezánom. Musíme pochváliť, že boli pripravené „al dente“ (akurát), mäso bolo výborne dochutené, bolo ho dostatok, rovnako ako syra. Vytkneme však príliš veľa oleja či krému, ktorý bol zbytočný a len pridával na hutnosti jedla. Množstvo považujeme, vzhľadom na cenu (9 eur) za dostatočné.

Bravčová panenka bola na tom trošku horšie. Relatívne drahšie jedlo (10,90 eur), jedno z dvoch, ktoré spomedzi štyroch aktuálne mali k dispozícii, sa vyznačovalo nie moc mäkkým mäsom, zemiaky boli upečené príliš a presolené, zelená fazuľka a mandle boli úplne nedochutené. Omáčka aj množstvo v poriadku, ale inak to mohlo byť podstatne lepšie. Celková útrata v podniku bola 31 eur za štyri jedlá a dvakrát malú kofolu. V rámci servisu bolo až na jedno zaváhanie všetko v poriadku, čistota reštaurácie bola na najvyššej úrovni, jedálny lístok prehľadný a praktický, jedlo určite lepšie, ako počas návštevy Martina Nováka z relácie Na nože.

Aby sme si urobili ešte lepší obraz o tom, čo všetko sa v zariadení zmenilo oproti nakrúcaniu relácie TV Markíza (október 2023), objednali sme si minulý piatok aj pizzu z California pub. Išlo o typ Quattro Formaggi so šampiónmi a kukuricou (9,70 eur). Cez server bistro.sk nám ju doviezli načas. Pizza bola priemerná. Nie zlá, určite lepšia, ako napríklad pred rokom či dvomi. Chuťovo akurát, štyri druhy syra bolo na nej výrazne a príjemne cítiť, avšak celkový dojem kazili až príliš upečené šampióny, vysušená kukurica a tvrdé, prakticky nejedlé okraje.

Na ružomberské pomery, kde je ponuka pizze mimoriadne bohatá (ale aj značne predražená), išlo o lepší priemer. V meste, kde si môžete dať pizzu vo viac ako 11 prevádzkach (na veľkosť mesta skutočne neobvyklo vysoké číslo), nás produkt California pub určite neurazil, ale aj nenadchol. Pre nasýtenie hladných krkov to určite stačí, ale nič viac od toho nemožno čakať.

V októbri 2023 (s premiérou 27.3.2024) nakrúcal epizódu z tohto podniku pre TV Markíza Martin Novák. Známy šéfkuchár, v súčasnosti už slovenská „celebrita“, ktorá má takmer podobnú charizmu ako Zdeněk Pohlreich, známy z relácie Áno, šéfe na TV Prima. A tieto fakty sa čoskoro prejavili aj v sledovanosti relácie Na nože. Tie zatiaľ posledné atakovali už pol miliónovú hranicu divákov, čo je na miestne pomery na Slovensku priam famózne číslo. A epizóda z Ružomberka dokonca túto hranicu podľa našich informácií prekonala, keďže ju sledovalo................

celý príspevok si môžete prečítať v Ružomberskom hlase č.7/2024

symbol (čítanie+) znamená, že celá verzia príspevku je k dispozícii len v papierovom vydaní RH, resp. pre predplatiteľov Ružomberského hlasu.

Galéria

divider

Vyhľadávanie

Sobota 21. december 2024
0:0:0
Online: