V rubrike Takto chutí Ružomberok hodnotíme naše kulinárske zážitky z reštauračných zariadení v meste. Pôjde o naše subjektívne názory, riadne podpísané autorom. Rovnako aj hodnotenie daných podnikov je pochopiteľne subjektívne, vytvorené na základe našej vlastnej návštevy či priamej skúsenosti s jedlom (konkrétneho zariadenia) - ktoré sme osobne ochutnali.
Priamo pri Revúcej
Reštaurácia Dreváreň (oficiálny názov Dreváreň Restaurant-Pub, Sihoť 3) je medzi Ružomberčanmi populárna. Možno by bola ešte viac, nebyť jej mimoriadne nevďačnej polohy. Je síce v centre mesta, ale zastrčená za „starou“ Billou vzadu budovy, kde sídlia aj Koberce Max a Easy Gym. Priamo pri rieke Revúca podávajú výhradne denné menu od 11:00 do 14:00 v pracovných dňoch. V uplynulých týždňoch a mesiacoch sa podnik stal obľúbený aj vďaka ponuke osláv, posedení, rodinných stretnutí.
Najlacnejšie menu v meste?
My sme vstúpili do reštaurácie hneď po jedenástej, napriek tomu už dnu sedeli zákazníci. V ponuke majú vždy tri polievky a tri druhy hlavného jedla za jednotnú cenu – mimochodom zrejme najlacnejšiu v meste – 6,00 eur. Prakticky okamžite po usadení prišla milá obsluha, a na stole nám pristál aj džbán vody s citrónom (bezplatne k menu). Pohotovosť, rýchlosť a nevtieravosť obslužného personálu zdobila podnik počas celej krátkej doby nášho pobytu. Čašník sa s úsmevom opýtal, čo si dáme, pri výbere kuracieho vývaru nám odporučil (radšej) polievku dňa – mrkvovú s haluškami. Dali sme si tú, aj vývar.
Interiér reštaurácie je veľmi príjemný, prevláda v ňom drevo a na stenách dobové fotografie historického Ružomberka – vhodný a elegantný doplnok. Podnik je pomerne priestranný, napriek tomu pôsobí útulným a moderným dojmom.
Veľká porcia, výborné zemiaky
Mrkvová polievka bola skutočne chutná. Čerstvá, ideálne dochutená, s evidentne domácimi haluškami, čo treba osobitne oceniť. Rovnako nás potešilo, že nám obsluha doniesla plný hrniec polievky, mohli sme si nabrať aj viackrát, a skutočne sa oplatilo. Kurací vývar bol síce chutný, no evidentne sme v ňom cítili chémiu. Či išlo o bujón (to skôr), alebo vegetu, ťažko povedať. Rezance boli dobre uvarené, kúsky zeleniny pokrájané ručne, nie predpripravené (sušené), bolo tam aj kuracie mäso.
Vývar sa nám nezdal čerstvý, ale pripravený možno deň-dva vopred, čo síce nie je výčitka, ale práve použitie chemických dochucovadiel (mimo soli, čierneho korenia či byliniek) udržiava stabilne silnú chuť niekoľko dní. Potom je však otázne, prečo ho podnik ponúka zákazníkom celý týždeň...
Prvým hlavným jedlom, ktoré sme ochutnali v rámci denného menu, bolo čevapčiči s varenými zemiakmi a horčicou. Porcia bola skutočne veľká, úplne dostačujúca. Chuť zemiakov výborná, mäso šťavnaté, akurát na náš vkus viac smažené v oleji.
Bez uhorky...
Ako druhé sme ochutnali aj restovanú bravčovú pečeň s ryžou a kyslou uhorkou. Ponúkať hosťovi zeleninovú oblohu vo forme jedného tenkého plátku šalátovej (nie kyslej) uhorky, prúžku papriky a plátku paradajky – všetko neochutené (olivový olej, soľ, čierne korenie, citrónová šťava...) – je možno aj zbytočné. Namiesto toho sme mohli radšej dostať sľúbenú kyslú uhorku, ktorá bola aj v popise jedla reštaurácie. To sa však nestalo, kyslú uhorku sme na tanieri hľadali márne.
Jedlo však bolo veľmi chutné, bravčová pečienka bola mäkká a kvalitne dochutená, omáčky s ideálnou konzistenciou bol dostatok a ryža bola síce z tých lacnejších, ale pripravená poctivo a chutne – ani nedovarená, ani nerozvarená – navyše posypaná bylinkami.
Podnik môžeme odporučiť
A hlavne, porcia bola znovu veľká, ani sme ju celú nevládali dojesť. Za cenu denného menu (6 eur!) dostanete skutočne „veľa muziky za málo peňazí“, to sa musí nechať. Určite sme si gastronomicky, subjektívne užili mrkvovú polievku, ale aj čevapčiči a restovanú bravčovú pečeň. To boli jedlá, na ktoré by sme sa sem kedykoľvek vrátili. Aj preto môžeme tento podnik odporučiť a myslíme si, že odtiaľto nielenže neodídete hladní (to teda určite), ale okrem plného žalúdka si aj pochutnáte. A ešte k tomu ako bonus aj „päťhviezdičková“ obsluha a štýlové prostredie...
Oslavy so spomienkami
Jedlo v Drevárni bolo dobré. Bez debaty. Až na chemicky dochutený vývar a absenciu sľubovanej kyslej uhorky bolo všetko ostatné na jednotku. Potešila milá, ústretová, ochotná a rýchla obsluha, takej musí zatlieskať každý zákazník. Rovnako interiér, ktorý je vkusne vybavený a pripravený nielen na približne stovku porcií denného menu každý pracovný deň, ale aj súkromnú uzavretú spoločnosť a oslavy, ktoré v tunajšom prostredí rozhodne skončia s príjemnými spomienkami.
Namiesto záveru
Namiesto záveru. Chválime obsluhu. Áno, opakujeme sa, spomíname to však – znovu – preto, aby sme zdôraznili jej vysokú profesionalitu, ktorú si musí všimnúť každý zákazník. Rovnako si pochvalu zaslúži spomínaný interiér, ktorý nielen pôsobí, ale naozaj aj je vkusný, nerušivý a pôvabný. Ďalšou devízou Drevárne sú historické fotky Ružomberka, čo je presne ten element, ktorý nielen domáci, ale aj návštevník mesta rád vidí a pozrie si v tomto type zariadenia.
Toto však nie je platená reklama reštaurácií, ale redakčná recenzia, a preto uvádzame aj skutočnosti, ktoré sa nám nepáčili. Chemicky dochutený slepačí vývar, absencia kyslej uhorky v hlavnom jedle (napriek tomu, že podľa popisu tam mala byť), mierne mastnejšie čevapčiči. To sú hlavné výhrady, ktoré však v celkovom dojme nepôsobia ako najdôležitejšie.
Podnik sme navštívili 13.11.2024. Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Redakcia si úhradu za jedlo hradila sama.