Ružomberský hlas
  • Utorok 7. január 2025
  • 0:0:0
  • Online:

V rubrike Takto chutí Ružomberok hodnotíme naše kulinárske zážitky z reštauračných zariadení v meste. Ide o naše subjektívne názory, riadne podpísané autorom. Rovnako aj hodnotenie daných podnikov je pochopiteľne subjektívne, vytvorené na základe našej vlastnej návštevy či priamej skúsenosti s jedlom (konkrétneho zariadenia) - ktoré sme osobne navštívili a ochutnali.

Nenápadná budova, krásne maľby

Pri hlavnom cestnom ťahu E77 v Ružomberku na Bystrickej ceste sa už „od nepamäti“ nachádza Reštaurácia Route E77. Pomenovaná podľa európskeho koridoru, po slovensky podľa cesty I/18 (spojnica sever-juh).

Nenápadná budova, pomerne malá, upúta krásnymi maľbami cesty, nápisu názvu podniku a doplnená graficky aj menom mesta Ružomberok. Možno ste okolo nej už prešli x-krát, a nikdy nevstúpili dnu.

Nachádza sa pri ZŠ Bystrická, oproti Lidlu, ČS Slovnaft a bývalej administratívnej budove papierní. Parkovanie je možné bezplatne pri neďalekej bytovke.

My sme sa tam prišli najesť minulý piatok. Na denné – obedové menu. Interiér ponúka nefajčiarsku, ale aj fajčiarsku časť. Priestor pri bare, kde sa nefajčí, je vkusne zariadený a doplnený historickými fotografiami Ružomberka, čo sme už pochválili aj minule v Drevárni, a rovnako tak chválime aj teraz – vhodný a príťažlivý doplnok!

150 obedov denne

Interiér nefajčiarskej časti nie je príliš veľký, ale o to útulnejší. Sedí sa tam dobre, ako zákazníkovi vám nič nechýba, pohodlie je zaručené aj vďaka umnému rozloženiu stolov a sedenia.

Denné menu, ktoré podávajú hosťom od 10:00 do 14:00 stojí od 6,20 eur. Pravidelne ponúkajú dve polievky a tri hlavné jedlá, pričom je možnosť objednať si ďalšie tri hlavné jedlá zo stálej ponuky (vyprážaný syr, kurací či bravčový rezeň, grilované kuracie mäso...).


Podľa vyjadrenia obsluhy vydajú v priemere za deň asi 150 obedov, čo je veľmi slušné číslo. My sme si vybrali boršč a bravčové plátky v slaninovej omáčke s tarhoňou a cesnakovú polievku a vyprážaný karfiol s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.

Obsluha bola excelentná po všetkých stránkach. Milá, pohotová, rýchla, nápomocná a ochotná. Boršč ako hlavnú polievku dňa sme dostali v hrnci, nabrať sme si mohli viackrát. Toto jedlo sme si skutočne užívali. Pripravené bolo poctivo a jeho prvotriedna chuť nás príjemne prekvapila. Výborne dochutené, s dostatkom surovín ako kapusta, cvikla, mäso, mrkva a ostatné, chutne zladené a bez chémie - potešilo. Doslova ideálne!

Žiadny mrazený polotovar

Bravčové plátky v slaninovej omáčke s tarhoňou boli ďalším jedlom, ktorému nemáme čo vytknúť. Napriek tomu, že zrejme išlo o karé, nebolo suché, ale šťavnaté, rozpadalo sa na jazyku, krájalo sa ľahko a omáčka bola dochutená perfektne. Tarhoňa bola farebná – dali si tú námahu, najprv ju osmažiť na sucho a na oleji, až potom variť. Tlieskame...


Cesnaková polievka. Chuť bola výrazná a naozaj dobrá. Prišla však enormne horúca, krutóny – ktorých bolo príliš veľa – boli priamo v nej, nie v osobitnej miske. Kým vychladla na prijateľnú teplotu, krutóny sa rozmočili, čo bola škoda. Inak nemáme polievke čo vyčítať, originálnu chuť cesnaku bez pridanej chémie sme cítili celkom jasne.

Vyprážaný karfiol s varenými zemiakmi bol pripravený k spokojnosti. Nebol to mrazený polotovar, ale čerstvo vypražená zelenina s krásnou vôňou, dobrou chuťou, ale jedlo pristálo na našom stole vlažné, nie teplé.


Ukážkový servis

Na našu požiadavku o ohriatie zareagovala obsluha najlepšie ako mohla. Ospravedlnila sa, okamžite tanier zobrala a o chvíľu ho priniesla v horúcom stave. Jedlo však malo ešte jednu chybičku krásy – bolo len minimálne dosolené. Úprimne povedané, soli tam bolo ako šafránu, ak vôbec.

Je to síce vždy lepšie, ako keby sme dostali presolené jedlo, s ktorým už nič moc neurobíme. Zemiaky síce boli ideálne pripravené, nerozvarené, ale rovnako nedosolené. Napriek tomu je potrebné konštatovať, že ak by jedlo bolo teplé hneď na začiatku a trošku viac posolené, nechýbalo by mu vôbec nič.


Reštaurácia je navštevovaná počas obedov rôznym typom zákazníkov. Stretli sme tu množstvo robotníkov, ale aj obyčajných ľudí z úradov, inštitúcií, párov, prevažne mužov, ale aj žien. Po usadení k stolu by ste čas príchodu obsluhy v sekundách mohli pokojne spočítať na prstoch jednej ruky – ukážkový servis.

Zaujali nás kvalitné príbory. Nie z tých najlacnejších – „plechových“, ale kvalitné kovové, príjemne vyzerajúce a dostatočne robustné. Priliehavé v držaní v ruke, uložené hygienicky správne, s možnosťou výberu a dostatkom servítkov.

Platiť sa dá v hotovosti, alebo kartou od 10 eur. Reštaurácia to má uvedené na viditeľnom mieste.

Podnik sme navštívili 22.11.2024. Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Redakcia si úhradu za jedlo platila sama.


(príspevok sme uverejnili v Ružomberskom hlase č.23/2024)

Vyhľadávanie

Utorok 7. január 2025
0:0:0
Online: